Olej paszowy.

Jak właściwie karmić zwierzęta hodowlane?

Trzoda chlewna, drób, bydło to zwierzęta gospodarskie, hodowlane, którym trzeba zapewnić nie tylko odpowiedni byt, ale przede wszystkim dostosować do nich odpowiednią dietę. Zdrowe zwierzę powinno jeść pokarm, który wyposaży je we wszystkie składniki i mikroelementy. Co zatem podawać zwierzętom, by obniżyć ryzyko chorób i mieć dorodne osobniki w stadzie?

Jaka pasza, dla kogo?

Podstawą są pasze. Nie chodzi jednak o to, by była ona sucha. Musi też być odpowiednio natłuszczona, dlatego bardzo ważne jest, by zwierzę w pokarmie otrzymywało olej paszowy. Karmienie jednak mocno jest uwarunkowane specyfika zwierzęcia. Bydło musi mieć dostęp świeżej trawy, siana, pasz roślinnych, otrębów, kiszonek. Trzoda chlewna, pomimo że jest wszystkożerna, potrzebuje pasz z: pszenicy, jęczmienia, śruty sojowej. Olej, chociażby sojowy, dodatkowo wpływa na podniesienie wartości energetycznej paszy i jej smakowitość. Drób karmiony jest paszą z ziaren: kukurydzy, pszenicy, pszenżyta, owsa i jęczmienia. Również tłuszcze pochodzenia roślinnego (np. rzepakowego) w paszach drobiowych są niezbędne.

Po co natłuszczać paszę?

Jeżeli zależy nam na szybkim przyroście masy ciała zwierzęta, a jest to niezbędny warunek w hodowli trzody chlewnej, to pasza z zawartością tłuszczu w. większym stopniu zaspokoi zapotrzebowanie kaloryczne. To skondensowana energia, która ma wiele korzyści. Olej paszowy , jest lepszym nośnikiem witamin, źródłem niezbędnych kwasów nienasyconych, zwiększa przyrost masy oraz wzbogaca smak i konsystencję pokarmu. Zwierzę je mniej, bo pasza jest bardziej syta, ale w zamian dostaje więcej składników odżywczych. Taka pasza chroni nasze hodowle przed urazami i chorobami, chociażby ze względu na mniejsze pylenie. Pełni też funkcję izolatora termicznego i daje optymalne wyniki w produkcji.

Jaki olej najlepiej stosować?

Roślinne, zwierzęce, ale też tłuszcze specjalnie modyfikowane, czyli suche. Te, które dostarczają najwięcej nienasyconych kwasów tłuszczowych to kokosowy, rzepakowy, sojowy i słonecznikowy. Daje to optymalne korzyści w żywieniu. Tłuszcz sojowy, ze względu na cenę i dostępność jest najpopularniejszy w użyciu. Dostarcza dużą dawkę energii, dobrze się wchłania i jest nośnikiem niezbędnych witamin. Na rynku dostępne są też pasze, które są mieszanką kilku olejów.

Tłuszcze nieroślinne.

Tłuszcze zwierzęce nie są idealnym rozwiązaniem, ponieważ szybko się utleniają. Ponadto ciężko się je przechowuje, są podatne na zepsucie. Mają krótszy termin przydatności niż tłuszcze roślinne. Ważne jest, aby tak go stosować, by nie szkodzić zwierzęciu. Tłuszcz zwierzęcy, o ile nie jest dodatkowo wzmocniony witaminami, selenem, podawany w dużych ilościach może wpływać negatywnie na kondycję serca. Olej paszowy jest więc ważnym elementem żywienia.

Odpowiedni pokarm zwierzęcy to zaleta i dla zwierząt i dla hodowcy. Zwiększa efektywność, poprawiając wskaźniki produkcji i oszczędza nasze koszty.

Może Ci się również spodoba